Menü

Alapvető higiéniai szabályok a konyhában

Az ártalmas baktériumokat tartalmazó ételek rendkívül veszélyesek lehetnek az egészségre. Ha szeretnéd elkerülni az élelmiszerek okozta megbetegedéseket, gondoskodnod kell arról, hogy az asztalodra kerülő ételek biztonságosan fogyaszthatók legyenek. Ehhez pedig tisztában kell lenned azzal, hogyan kell tárolni és elkészíteni az egyes hozzávalókat, valamint be kell tartanod a konyhai higiénia alapvető szabályait.

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogyan kerülhetők el a konyhai balesetek, most pedig megmutatjuk, mire figyelj, hogy megóvd a családod, a saját, valamint az élelmiszerek biztonságát.

Higiénia a konyhában

A higiénikus főzés a baktériumok szaporodásának megelőzésével kezdődik, ezért fontos, hogy ismerd az élelmiszerek kezelésekor érvényes higiéniai és biztonsági intézkedéseket.

Konyharuhák és szivacsok tisztítása

A konyharuhák és a szivacsok ideális környezetet kínálnak a baktériumoknak, ezért fontos, hogy rendszeresen cseréld őket!

A konyharuhákat minden használat után jól ki kell szárítani, 2-3 naponta pedig ajánlott leváltani és legalább 60 ºC-on kimosni őket. A mosogatószivaccsal azonban nem ez a helyzet. Általános tévhit, hogyha a szivacsokat akár egy tál vízbe áztatva három percre betesszük a mikróba, akkor a hő elpusztítja az emberekre káros baktériumokat. Ez ugyanis csak részben igaz.

Bizonyos baktériumok valóban elpusztulnak, mások viszont épp a magas hőmérséklet hatására kezdenek szaporodni. A kórokozók ráadásul később a mikrohullámú sütőbe berakott ételekre is átterjedhetnek – írja cikkében a Házipatika. A lap korábbi kutatásokra hivatkozva úgy fogalmaz, hogy a koszos szivacsok kevésbé veszélyesek az egészségünkre, mint a rendszeresen kimosott, vagy mikróba helyezett darabok. A legjobb technikai tehát, ha

rendszeres időközönként lecseréljük őket, és nem próbálkozunk a kitisztításukkal.

Fa konyhai eszközök, vágódeszka tisztítása

A rozsdamentes acélból, műanyagból vagy szilikonból készült eszközöket sokan jóval higiénikusabbak tartják a fánál, ez azonban nem minden esetben van így. A vágódeszkák esetében például a fa jobb megoldás lehet, mivel a fa porózus anyag, így a felülete képes elnyelni a baktériumokat, amik így bejutnak az alsó rétegekbe, később pedig elpusztulnak – derül ki a Hello vidék cikkéből, mely szerint ezért nem tud a fa felületén maradni a baktérium, így pedig nem tud osztódni sem.

A legtöbben csak beteszik a vágódeszkát a mosogatógépbe, pedig a legbiztonságosabb megoldás az lenne, ha használat után papírtörlővel áttörölnék, eltávolítva a húsmaradványokat. Ezután forró vízzel kell átöblíteni a deszka mindkét oldalát, majd pedig mosogatószerrel jó alaposan átdörzsölni. Az öblítés és szárazra törlés után pedig nem szabad azonnal elrakni a szekrénybe, kint hagyni, hogy megfelelően ki tudjon száradni.

Időnként akár ecettel és vízzel, valamint sóval és citrommal is érdemes kezelni a fa vágódeszka felületét.

Hogyan készítsek házilag tisztítószert?

Konyhai felületek tisztítása

A konyhapultokat a leghigiénikusabb módon szappan és víz használatával tisztíthatod meg. Azonban a megfelelő tisztaság eléréséhez jobb, ha nem konyharuhával törlöd szárazra a felületeket! Használj inkább papírtörlőt, mellyel megelőzheted a baktériumok megtelepedését.

Higiénia a konyhában: ezekre az ételekre figyelj!

A nyers hús

Az első és legfontosabb szabály, hogy mielőtt bármilyen ételhez nyúlnál, mindig moss kezet!

Hogyan spóroljunk a főzéssel?

A nyers hússal különösen óvatosan kell bánni. A húson szobahőmérsékleten rendkívül gyorsan megjelenhetnek az olyan kórokozók, mint például a szalmonella. Épp ezért mindig hűtőben, 5 °C körüli hőmérsékleten kell tárolni. A húsban, vagy a húslében lévő baktériumok a feldolgozás és az előkészítés során akár más ételekre, konyhai eszközökre, vagy felületekre is átkerülhetnek, ezt nevezik keresztszennyezésnek. Erre különösen vigyázni kell!

A nyers hús fogyasztása is jelenthez egészségügyi kockázatot. A veszély felszámolására a legjobb megoldás a hő: az olyan baktériumok, mint a Listeria vagy az Escherichia coli (E. coli) 70 ºC feletti hőmérsékleten elpusztulnak.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy

mindig alaposan moss kezet meleg vízzel és szappannal, mielőtt és miután nyers húshoz érsz.

A tojás

A nyers tojást tartalmazó ételek baktériumokat, például szalmonellát tartalmazhatnak. Kerüld tehát a nyers süteménytészta és a tojást tartalmazó, házi készítésű fagylalt fogyasztását! Ha pedig házi majonézt készítesz, mindig tedd a hűtőbe!

Halak és a tenger gyümölcsei

Az anisakis lárva egy halakban, kagyló- és rákfélékben előforduló parazita, amelyet nyers vagy elégtelenül megfőzött ételek tartalmazhatnak, a szervezetbe jutva pedig komoly fertőzést okozhat. Lehetőleg ne fogyassz otthon nyers, vagy nem kellően átsült halat vagy tenger gyümölcseit! Az ilyen árut mindig azonnal tedd be a hűtőbe vagy a fagyasztóba, amint hazaérsz a bevásárlásból!

A nyers tej

A nyers tej olyan baktériumokat tartalmazhat, mint például a Campylobacter, a szalmonella, az E. coli és a Listeria. A legbölcsebb, ha inkább pasztőrözött tejet vásárolsz. Ha mégis nyers tejet szeretnél fogyasztani, mindenképpen forrald fel, mielőtt meginnád!


A koronavírus okozta járványhelyzetben különösen fontos, hogy odafigyeljünk a konyhai, valamint az élelmiszerbiztonságra. További tájékoztatásért és az esetlegesen felmerülő kérdésekkel érdemes felkeresni a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hatóságot. A szervezet honlapját itt találod, ahol el is olvashatod a járvány kezdetén a lakosság részére kiadott élelmiszerbiztonsági tanácsaikat.

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes pénzügyi kisokos — légy te is tudatos!

 

Ingyenes pénzügyi kisokos — légy te is tudatos!