Skip links

Mit tanulhatunk a Szardínián élőktől?

Miért lehet az, hogy van öt hely a világon – nevezetesen Szardínia, Ikária, Costa Rica, Okinava és Loma Linda –, ahol kiemelkedően tovább élnek az emberek? Mit tudhatnak ők? Ez a kérdés minket sem hagyott nyugodni, ezért a híresen kíváncsi Papp Gergő segítségével utánajártunk, hogy mit tanulhatunk tőlük a hosszú életről. És ami a legfontosabb, hogy mi itt Magyarországon mit tudunk az ő szemléletükből átvenni és a hétköznapjaink részévé tenni.

Elsőként a Szardíniáról származó Daniele segített nekünk bepillantást nyerni az ő kis világukba, és a vele eltöltött nap elég tanulságosnak bizonyult. Nézzük, mik ezek:

Mozgás csempészése a hétköznapokba

Szardínián az emberek napi szinten gyalog vagy kerékpárral közlekednek, még idős korukban is. Ezt mi is könnyen a mindennapjaink részévé tehetjük.

Sok zöldség, minőségi alapanyagok

A szardíniaiak viszonylag kevés húst fogyasztanak, helyette a zöldségeket helyezik előtérbe az étrendjükben, figyelve a megfelelő minőségre. tehát ha eddig nem tettük, ideje több zöldséget csempészni az étrendünkbe.

Nyugodt életvitel és egyensúly

Rohanó világban, zsúfolt városokban élünk, azonban fontos, hogy néha napközben is lassítsunk. Miért ne mennénk egyik nap a sötét, zsúfolt metró helyett a BKV-hajóval a Dunán, miközben a szél simogatja az arcunkat? A vonaljegy mindkettőre érvényes.

Egy kevés vörösbor

A magas flavonoid tartalmú vörösbor bizonyítottan rákellenes hatású, ezen kívül csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is. A mértékletes, napi borfogyasztás ezért kifejezetten jótékony hatású lehet.

Időtöltés a családdal

Szardínián a család az első. A rendszeres, örömteli találkozás a családtagokkal és a barátokkal a mindennapok része, és erre jó, ha mi is odafigyelünk.

Ha ezekből a tanulságokból akár csak egy dolgot ellesünk, és megpróbáljuk a saját életünkbe beépíteni, lehet, hogy mi is biciklire pattanva fogjuk meglátogatni majd a barátainkat 104 éves korunkban.