Skip links

Loma Linda és a hosszú élet

A Hosszú Élet Nyomában sorozatunkban Papp Gergő az után nyomozott, hogy miért lehetséges az, hogy a világ egyes pontjain tovább élnek az emberek. A sorozat utolsó részében Loma Linda került górcső alá, nézzük, mit tanulhatunk tőlük!

A kaliforniai Loma Linda különleges város nemcsak világszinten, de még az Egyesült Államokon belül is, hiszen az emberek átlagéletkora itt a legmagasabb az USA összes állama közül. Nevének jelentése spanyolul bájos domb, ami dr. Ősz-Farkas Ernő, a hazai adventisták egyik vezető személyiségének elmondása szerint igaz is.

Napsütéses, kedves kisváros, ahol egyáltalán nem egyedi gyalogló, kocogó, és közben mosolygó 80 és 90 éves emberekkel találkozni az utcán. Elmondása szerint már néhány apró változtatás a mindennapjainkban segíthet nekünk is, hogy megtapasztaljuk a Loma Lindára oly jellemző kiegyensúlyozottságot – és remélhetőleg az ehhez kapcsolódó hosszú életet is.

Zöldségek és egy marék olajos mag minden nap

Loma Linda adventista közössége nagyrészt vegetáriánus életmódot folytat. Emellett még alapszabály az is, hogy naponta, de legalább heti ötször fogyasztanak dióféléket, ami bizonyítottan segít a hosszabb élettartam elérésében.

Rendszeres, nem megerőltető mozgás

Minden nap kell mozogni valamit, de semmi olyat, ami túlságosan megizzasztana. Lehet ez sétálás, jóga, biciklizés – legjobb, ha mindezt a friss levegőn, napsütésben tesszük.

Közösséghez tartozás

Loma Lindán található a világ legintenzívebben működő adventista közössége. A hét hetedik napján – ami nekik a szombat – tartják istentiszteleteiket, ezt a napot pihenéssel, a közösséggel együtt töltik.

Nyugodt, stresszmentes életvitel

Talán az erős közösségi életből is fakad, hogy Loma Lindán nem érzik magukat egyedül az emberek, ha gondjuk, bajuk támad, tudják, hogy nem kell aggódni, mindig számíthatnak valakire. A stresszmentes életmódhoz ezen kívül biztosan hozzájárul a rendszeres szabad levegőn, mozgással eltöltött idő is.

Napi 6-8 pohár víz

Bizonyított tény, hogy a napi elegendő vízfogyasztás – az adventisták szerint 6-8 pohár – 60-70 %-kal csökkenti a szívinfarktus kockázatát. A víz mellett viszont semmilyen alkohol fogyasztása nem elfogadott Loma Lindán.