Egy marék mandula csodálatos hatása
Ebből az írásból megtudhatsz egy csomó érdekes dolgot az olajos magvak koronázatlan királynőjéről: a manduláról.
A mandula a dió utána a legismertebb olajos mag, ami széleskörben ismert, és viszonylag gyakran fogyasztjuk. De vajon mennyire gyakran és milyen mennyiséget kellene ennünk belőle, hogy igazán kifejthesse pozitív hatását a szervezetünkre?
A mandula kiváló B1-, B2-, B6,- és E-vitamin forrás, ásványi anyagai közül a káliumot, kalciumot és a magnéziumot kell kiemelni, nyomelemei közül pedig a vasat, a mangánt és a cinket. Fontos tudnivaló a manduláról még, hogy belső, barna maghéja magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik. Ez védi meg a magbél olaját a megavasodástól és a légköri oxigéntől. Emiatt, és finom íze miatt sem érdemes tehát eltávolítani róla. Az sem mindegy, hogyan tárolod a mandulát. Ha nem a hűtőben, viszonylag magas páratartalom mellett tartod, akkor könnyen megavasodhat.
a mandula rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását
A mandula különösen gazdag egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a „rossz” koleszterin szintjét. Ez az egyik oka annak, hogy a tanulmányok szerint a mandula rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását.
És hogy mennyit érdemes enni belőle ahhoz, hogy éreztesse jótékony hatását és ezzel hozzájáruljon egészségünk megőrzéséhez? A szakértők szerint már napi egy marék mandula biztosítja a napi vitamin-, ásványianyag- és fehérjeszükségletet.
Mandula-tippek:
- Ha rád tör a délutáni álmosság, ne a csokihoz nyúlj, hanem ropogtass el néhány szem mandulát
- Bármilyen salátát könnyen megbolondíthatsz néhány szem pirított mandulával
- A szeletelt mandula kiváló levesbetét is lehet
- Ha a süteményekben helyettesíted a búzalisztet mandulaliszttel, egészen más ízt és állagot kapsz