Menü

A legfontosabb ételek a szív egészségéért

Korunk előrehaladtával a prioritásaink változnak, és egyre inkább próbálunk odafigyelni arra, hogy egészségesek és erősek maradjunk. Mivel szívünk a testünk motorja, egészségének megőrzése rendkívül fontos. A szív egészsége megőrzése érdekében az egyik legjobb megelőzés az, ha megvizsgáljuk az étrendünket.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a kiegyensúlyozott étrend segít a szív egészségének megőrzésében, hosszú távon pedig javítja az életminőséget. Olvass tovább és derítsd ki, hogy milyen ételek tesznek jót a szívünknek!

A szív egészsége: kilenc étel az életerős szívért

Számos értékes tápanyagot tartalmazó ételnek van helye egy kiegyensúlyozott étrendben, ha a célunk a szív támogatása. Mindegyiknek megvan a maga előnye a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésétől a vérnyomáscsökkentő hatásig. Ha életerős és egészséges szívet szeretnél, ezt a kilenc hozzávalót mindenképpen javasolt beépíteni az étrendedbe.

1. Olajos magvak

Az olajos magvak az egyik legjobb ételcsoport, amit fogyaszthatsz a szíved érdekében. Csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét és gazdagok omega-3 zsírsavakban, ezért a sok olajos magvat, például diót vagy mogyorót fogyasztók körében alacsonyabb az ilyen megbetegedések miatt bekövetkező halál aránya.

2. Brokkoli

A brokkoli szintén tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat és rostot, többek között folsavat, vasat, kalciumot és K-vitamint is, így kordában tartja a koleszterinszintet és akadályozza az érkatasztrófák kialakulását. Olcsó és változatosan elkészíthető zöldség, amelynek mindig érdemes ott lennie a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban. 

3. Étcsokoládé

Kis mennyiségben fogyasztva az étcsokoládénak számos előnye van. Megakadályozza például, hogy a fehérvérsejtek a vérerek falára tapadjanak, és segít visszaállítani az erek rugalmasságát. A pozitív hatások érdekében legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládét válassz!

4. Földieper

Az eper gazdag flavonoidokban, ezért hozzájárul az erek rugalmasságának megőrzéséhez, ezen kívül csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk a szívünk egészségéért.

Tetszik ez a cikk?

Kattints és böngéssz további tartalmaink között!

5. Hüvelyesek

Mivel a hüvelyesek fehérjetartalma magas, zsírtartalmuk viszont alacsony, hozzájárulnak a koleszterin megfelelő szinten tartásához. Egyes kutatások szerint a hüvelyesek napi fogyasztása akár 22 százalékkal is csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

6. Olívaolaj

Az American Heart Association adatai szerint napi fél evőkanál olívaolaj 15 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét, jótékonyan hat a gyulladásokra és a koleszterinszintre is.

7. Kurkuma

Ez a fűszer kurkumint tartalmaz, amely erős antioxidáns és csökkenti a szívelégtelenség és a magas vérnyomás kockázatát.

8. Lazac

Alacsony zsír- és kalóriatartalmuk miatt minden hal fogyasztása nagyon előnyös a szív egészségének támogatásához. A lazac különösen egészséges, hozzájárul a koleszterin és a trigliceridek mennyiségének csökkentéséhez. A kiegyensúlyozott étrend részeként hetente 2-3 adag hal fogyasztása javasolt szívre gyakorolt jótékony hatása miatt.

9. Fokhagyma

A fokhagyma szintén védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, mivel jótékonyan hat a vérnyomásra és egyensúlyban tartja a test koleszterinszintjét. Erős íze ellenére nyersen fogyasztva fejti ki leginkább hatását.

A szív egészsége: károsan ható ételek

Kerüld a magas zsírtartalmú ételeket!

A bő olajban sült ételek és a feldolgozott élelmiszerek sok zsírt tartalmaznak, ami megemeli a koleszterinszintet. Az egészségtelen zsírok bevitelét csökkenteni kell, az avokádó viszont például jó helyettesítő lehet, mivel egészséges zsírokban gazdag.

A szív egészsége: fogyassz kevesebb sót!

A túl sok só szintén magas vérnyomáshoz vezethet, amely hosszú távon szív- és érrendszeri problémákat okozhat. A félkész ételek és az üveges szószok – mint a ketchup és a majonéz – jelentősen növelhetik a sófogyasztásodat. Ízesítéshez használj inkább más fűszereket, zöldfűszereket, szójaszószból pedig a csökkentett sótartalmút válaszd!

 

 

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes pénzügyi kisokos — légy te is tudatos!

 

Ingyenes pénzügyi kisokos — légy te is tudatos!