Skip links

Fényvédelem: Így óvjuk a gyerekeket a napsugárzástól

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos óvni bőrünket a napfénytől. Ennek ellenére a káros UV-sugárzástól való védekezés komoly gondot okoz a szülőknek, és kényelmetlenséget jelent a gyerekeknek. Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie.

A világ legforróbb tájain élő szülők és tanárok mindenféle kreatív megoldásokat találtak ki, hogy megtanítsák a fényvédelem fontosságát a legkisebbeknek. Íme néhány zseniális módszer, melyekkel szórakoztatóvá teheted ezt a komoly feladatot az egész család számára!

Rendszeresen kenjük a naptejet!

Ki mondta, hogy a napvédő krém használatának unalmasnak kell lennie? Nyomj belőle pöttyöket a gyerekeid karjára és lábára, majd kérd meg, hogy kösse össze őket! Amíg ők szórakoznak, te bekenheted a testük többi részét, utána pedig kitöltheted a hézagokat. Naptejjel bármit rajzolhatsz a lurkókra, mosolygós fejet és különböző alakzatokat is, a lényeg, hogy jól érezzétek magatokat közben.

Ha a június 15-16-ai hétvégén is kilátogattok a Gyerek Szigetre, ne felejtsetek el magatokkal vinni és rendszeresen használni naptejet!

Ha a gyors felvitel a cél, állíts be egy időzítőt a telefonodon, és hirdess versenyt – az nyer, aki a leggyorsabban be tudja kenni magát (akár az egész testét, akár egy adott testrészt). De akár arra is megkérheted a gyereket, hogy kenje be előbb kedvenc műanyag babájának karjait és lábait, majd saját magát is. Csak a törlőkendőket ne felejtsd otthon…

  • Megkönnyítheted a dolgod, ha eleve fújós naptejet veszel, amit csak rá kell permetezni a gyermek bőrére. A spray verzió könnyebben kezelhető, mint a kenős fajta.

Napszemüveg és kalap is kell!

Nem sok gyereket látni a strandokon napszemüvegben, pedig az ő szemük egészségét még a felnőttekénél is jobban kell védeni! Fontos, hogy már kicsi gyerekkortól legyen saját napszemüvegük, mivel a nem megfelelő szemvédelem komoly felnőttkori szembetegségeket okozhat.

Ha szeretnéd vonzóbbá tenni a napszemüveg-viselést, rendezz mini divatbemutatót! Válassz ki néhány lehetséges darabot (ügyelj arra, hogy mindegyik teljes UV-védelmet biztosítson, legalább 400-as szűrővel), majd pedig kérd meg gyerekeidet, hogy próbálják fel őket, és sétáljanak végig a kedvencükben a „kifutón”!

  • Az is segíthet, ha felhívod a kicsik figyelmét arra, hogy kedvenc hírességeik és tévés szereplőik is hordanak napszemüveget. Hidd el, pár jó képpel könnyen elérheted, hogy ők is hordani akarják.

Ugyanezeket eljátszhatjátok kalapokkal is. A maximális védelem érdekében ügyelj arra, hogy mindegyik széles peremű legyen!

Milyen ruhát válasszak?

Mutass a gyerekeknek néhány világos és sötét színű ruhadarabot – legyen köztük vékonyabb és vastagabb anyag is -, majd világítsd meg őket egy elemlámpával! Áthatolnának rajtuk a napsugarak? Ez egyszerre tudományos és fényvédelmi lecke is, amiből mindenki sokat tanulhat.

Ne felejtsd el, hogy az UV-szűrő pólók nem mindig szellőznek jól. A legjobb választás a pamut, amely hűs érzést biztosít és nagyon kényelmes.

A teljes körű védelem érdekében mindig használjatok napvédő krémet a ruha alatt is!


Június 15-16-án ismét vár mindenkit az ingyenes Generali Gyerek Sziget. A Hajógyári-sziget számtalan programmal, játékkal, koncerttel, kézműves foglalkozásokkal, Bringaszigettel és cirkuszvilággal várja a kicsiket és a nagyobbakat is. Továbbá kint lesznek a Generali Szűrőbuszai is, ahol ingyenes szűrővizsgálatokon vehetnek részt az érdeklődők. A részletes programokról a linkre kattintva olvashatsz bővebben, vagy látogass el a www.gyereksziget.hu oldalra!

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!