Skip links

Boldogító igen olcsóbban: Spórolási trükkök esküvőre

Az esküvő megtervezése különleges időszak, érdemes minden percét kiélvezni. Persze ilyenkor könnyű túlzásokba esni, és hagyni, hogy a nagy nap költségei elszálljanak. Az igazán meghitt és személyes esküvőkön azonban gyakran épp a saját készítésű részletek biztosítják, hogy valóban különleges és emlékezetes emlék maradjon. Íme néhány kreatív módszer, mellyel lefaraghattok a költségekből, és biztosíthatjátok, hogy esküvőtök így is álomba illő legyen.

Menyasszonyi ruha olcsóbban

A menyasszonyi ruhák árcímkéjétől szinte könnybe lábad az ember szeme – és persze nem a meghatottságtól. Éppen ezért érdemes lehet fontolóra venni a ruhabérlést, vagy használtan megvenni a ruhát – de kereshettek kiárusításokat is, ilyenkor ugyanis gyakran az eredeti ár töredékéért lehet beszerezni a neves ruhatervezők által készített ruhákat.

  • Sokan attól sem riadnak vissza, hogy az eBay-en rendeljenek, majd pedig idehaza magukra igazíttassák a kiválasztott darabot.

Spóroljatok a koszorúslányruhákon!

Felejtsétek el az esküvői ruhaszalonokat! Látogassatok el inkább népszerűbb divatüzletekbe, ahol meseszép koszorúslányruhákat találhattok lényegesen olcsóbban. Jó megoldás lehet, ha a lányokra bízzátok, hogy megvegyék a saját ruhájukat – persze megszabhatjátok nekik, milyen legyen a ruha színe, szabása és hossza, valamint megkérhetitek őket arra, hogy a kiválasztott darab tényleges megvásárlása előtt küldjenek egy fényképet, hogy az biztosan nektek is tetsszen. Így garantáltan mindenki olyan ruhát vehet magának, ami előnyösen áll rajta, amit később is tud majd hordani, ti pedig ennek a költségét is megspórolhatjátok.

Online meghívók a nagy napra

Érdemes lehet megtervezni a saját esküvői meghívótokat és kellékeiteket – ebben segítségetekre lehetnek az olyan weboldalak, mint például a Canva, ahol rengeteg nagyszerű sablont találhattok. Ezeket elég csak kitöltenetek a megfelelő adatokkal, és már küldhetitek őket is a nyomdába. A nyomda kiválasztásakor próbáljatok kicsi, független céget keresni. De választhattok akár digitális megoldást is, és kiküldhetitek meghívótokat olyan weboldalak segítségével, mint például az Okosmeghívó. Így a nyomtatási és postaköltségeket is megspóroljátok.

Fotózás és videózás másként

A fotósok általában óradíjjal dolgoznak, ezért jó megoldás lehet, ha a ceremóniára profit béreltek fel, a nap többi részére pedig a barátokra és a rokonokra bízzátok magatokat, hiszen úgyis mindenki a telefonkijelzőjén keresztül követi az eseményeket és folyamatosan fotóz majd.

Kérjétek meg a vendégeket, hogy a közösségi oldalakra egy adott hashtag használatával töltsék fel képeiket, így könnyen megtalálhatjátok őket.

De akár egyszer használatos fényképezőgépeket is kitehettek az asztalokra – a vendégek jót szórakozhatnak velük az este folyamán, ti pedig később előhívhatjátok és végignézhetitek az így készült képeket.

Végezetül pedig érdemes lehet felvenni a kapcsolatot egy helyi iskolával is, és megkérdezni, nincs-e olyan – például fotográfia vagy mozgókép szakos – tanulójuk, aki hajlandó lenne a profiknál alacsonyabb áron kínálni a szolgáltatásait. Így egyszerre spórolhattok a költségeken és kutathattok fel új tehetségeket.

Kreatív köszönőajándékokra fel!

A köszönőajándék nem kötelező, viszont nagyon szép gesztus. Ha saját magatok készítitek el – akár a rokonok bevonásával -, minimalizálhatjátok a költségeket, és közben még szórakozhattok is egy jót. Az ajándék lehet például házi lekvár, chutney, mézeskalács, karkötő, vagy egy apró levendulacsomag, esetleg illatpárna. Sok kreatív ötlet lelhető fel a neten, így ha nem akartok, tényleg nem kell sokat költenetek erre.

Mégis mennyi virágra van szükség?

A virágdekoráció sokszor nagyon drága, pedig nem mindig van rá szükség. Ha vidéki helyszínen tartjátok az esküvőt, a barátok és a családtagok közreműködésével akár ti magatok is szedhettek virágot. A vadvirágok gyönyörűek, ráadásul garantáltan az évszaknak megfelelőek lesznek.

Akár előre is ültethettek virágokat a kertben, amiket a nagy napra leszedtek, vagy megkérhetitek erre a családtagjaitokat, vagy barátaikat.

Dekorációs kincsek olcsón

Mielőtt rábólintanátok egy több százezres dekorációs ajánlatra, járjátok végig a kreatív hobbi- és adományboltokat, valamint a használtcikküzleteket! El sem fogjátok hinni, mennyi kincsre bukkanhattok. Az asztalokra kitehettek néhány rusztikus palackot, készíthettek különféle táblákat újrahasznosított deszkákból, a poharakból és a befőttesüvegekből pedig gyönyörű gyertyatartókat varázsolhattok. Lényegesen olcsóbban…

Legyetek ti a zenefelelősök!

Itt a tökéletes alkalom, hogy kihasználjátok a zenei érdeklődésű barátok és rokonok tehetségét. Ha vannak olyan vendégeitek, akik játszanak valamilyen hangszeren, felkérhetitek őket arra, hogy zenéljenek, amíg bevonultok az oltár elé. A tánchoz sem muszáj DJ-t vagy zenekart hívni – béreljetek inkább pár jó minőségű hangfalat, és állítsátok össze a saját lejátszási listátokat. Manapság ez már telefonon, laptopon, vagy táblagépen is gyerekjáték, nem kell emiatt (is) költségekbe vernetek magatokat.  A helyszínen pedig nincs más dolgotok, mint bedugni a csatlakozót, és megnyomni a Lejátszás gombot.

Az esküvő legnagyobb költsége a helyszín

Nem elég, hogy sokszor irracionálisan drága a helyszínbérlés, sok helyen még szigorú szabályokat is megszabnak – például, hogy csak az ottani beszállítók szolgáltatásait vehetitek igénybe. Ez pedig jelentősen feltornászhatja az árakat, így nem árt erre is odafigyelni és mindenre rákérdezni.

A sátras esküvő ugyan olcsóbbnak hangzik, de végül gyakran igencsak költségesre sikerül, mivel ilyen esetben sok mindent – például az evőeszközöket és a tányérokat, de még az asztalokat és a székeket is – külön kell bérelni. Írjatok egy listát az elvárásaitokról, tegyétek fel a megfelelő kérdéseket – például milyen hosszú időre bérelhetitek ki a helyszínt, kik a beszállítóik -, és ezek alapján hozzátok meg a döntést.

Így spóroljatok az italokon

Az üdítőket célszerű nagy tételben, diszkontáruházakban vagy nagykereskedésekben megvásárolni. Sok helyen vissza is vásárolják az el nem fogyasztott italokat – ezt tisztázzátok előre. Próbáljatok olyan helyszínt találni, ahol nem számolnak külön díjat a hozott italok felszolgálásáért.

Készítsétek el a saját tortátokat!

Keressetek néhány szimpatikus receptet a neten, és próbáljátok meg elkészíteni a tortát ti magatok, vagy kérjetek fel egy barátot, rokont erre a megtisztelő feladatra. Ezzel garantáltan belevihettek az esküvőbe egy kis pluszt, és a házi süteménynek egyébként sincs párja. Nem utolsó sorban pedig több tízezer forintot spórolhattok vele.

  • Persze ne az esküvő napján próbáljátok ki először a receptet!

A kisebb esküvőknek sok előnye van

Sokkal meghittebbek és személyesebbek a kis esküvők, ráadásul lehetőséget biztosítanak arra, hogy ténylegesen elbeszélgessetek a vendégeitekkel. Ha csak a legközelebbi barátokat és családtagokat hívjátok meg, rengeteg pénzt spórolhattok, és a lehetséges helyszínek választéka is bővül.