Skip links

Így nyiss bankszámlát a gyereknek

A gyermekek pénzügyi tudatosságra való nevelésében döntő szerepe lehet a megfelelő bankszámla kiválasztásának. Az egyes számlák feltételei és díjai között jelentős különbségek lehetnek – cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni a döntésnél!

Mennyi a számlavezetési díj?

Talán az egyik legegyértelműbb választási szempont a számlavezetési díj. Szerencsére ma már sok bank kínál a fiataloknak 0 Ft-os havidíjú számlát, de a „drágább” opciók számlavezetési díja is legfeljebb néhány száz forintba kerül. Egyes bankoknál ráadásul a folyószámlához ingyenes megtakarítási számla is igényelhető, melyen a fiatalok különféle célokra gyűjthetik a spórolt pénzüket, így már egészen korán megtanulhatják a megtakarítás fontosságát.

Mint ismeretes, október 31-re módosították az adatpótlás korábbi, június 26-ai határidejét. Korábbi cikkünkben összegyűjtöttünk mindent, amit erről tudni kell! Kattints a linkre a részletekért!

Ha viszont inkább te magad szeretnél félretenni a gyermeked jövőjére – akár már születésétől kezdve -, a legideálisabb választás számodra a Babakötvény.

Milyen bankkártyát válasszak?

Bár a legkisebbeknek szóló számlákhoz jellemzően nem igényelhető bankkártya, a legtöbb bankszámla bizonyos kor felett lehetővé teszi a kártyahasználatot. A különböző bankkártyák éves díja általában 1000–5000 Ft között alakul (bár egyes prémium kártyák esetében akár a 22 528 Ft-ot is elérheti), de több helyen már 0 Ft-os éves díjjal is megismerheti a gyermek ennek a fizetési eszköznek a használatát. A kártyák jellemzően fizetésre és készpénzfelvételre is alkalmasak – ezek díjára több pénzintézet is komoly kedvezményt kínál, vagy akár teljesen ingyenesen biztosítja a szolgáltatást.

Milyen egyéb költségek vannak?

Ha már a díjaknál tartunk, a számla kiválasztásakor érdemes figyelembe venni a számlák egyéb költségeit, például a készpénzfelvételi, átutalási és SMS-díjakat is, mivel az egyes bankok ajánlatai között lényeges különbségek vannak, és

ezek a jelentéktelennek tűnő tételek hosszú távon komoly összegekké adódhatnak össze.

Mobilbank és internetbank is kell?

Célszerű olyan bankszámlát választani, amelyhez internetbank- vagy mobilbank-hozzáférés is tartozik – így ugyanis nemcsak a gyermek tanulhatja meg a pénzügyi programok használatát és a pénzzel való gazdálkodást, hanem te is nyomon tudod követni a költéseit. Ebben persze az SMS-értesítés funkció is segítségetekre lehet, ez azonban általában további költségekkel jár, és nehezebben áttekinthető- Így ha van rá lehetőség, érdemes inkább kikapcsolni, és a mobil- vagy internetbankon keresztül ellenőrizni a számlaegyenleget és a tranzakciókat.

Fontos tudni, hogy a 14 éven alattiak általában nem indíthatnak a számlával kapcsolatos banki tranzakciókat, ilyen ügyben kizárólag törvényes képviselőjük járhat el. Több pénzintézetnél a 14-18 év közöttiek is csak szülői jóváhagyással kezdeményezhetnek átutalást.

Kedvezmények, ajándékok is járnak?

Bár a számla kiválasztásakor a megfelelő feltételek a legfontosabbak, könnyen lehet, hogy végül az egyéb kedvezmények segítenek a végső döntés meghozatalában. A K&H Bank például egy akciós ajánlat keretében az ifjúsági számlát nyitó ügyfelei számára kedvezményes belépőjegyet kínál a STRAND fesztiválra, a Budapest Bank Ajánlóprogramja keretében 10 000 Ft-ot ad minden sikeres ajánlás után, az Erste Cseperedő Bankszámlája pedig 5 havi 5000 forintos megtakarítás elhelyezése esetén 5000 Ft-ot ír jóvá az év végén a gyermek számláján.

Több bank további kedvezményeket kínál abban az esetben, ha a családtagok is ugyanott vezetik a számlájukat. A bankok pedig gyakran fesztiválokon is igyekeznek megszólítani a fiatal ügyfeleket, akár jelentős további kedvezményekkel. Érdemes lehet tehát ezeket a szempontokat is szem előtt tartani.

gyermek-bankszamla-takarekossag

Mit érdemes tudni?

Valószínű, hogy az egyik döntő tényező végül a gyermek életkora lesz, hiszen ahogy már említettük, a 14 éves kor alattiakra és felettiekre vonatkozó szabályok jelentősen eltérnek egymástól – míg a 14 évnél fiatalabbak esetén kizárólag törvényes képviselőjük járhat el különböző tranzakciók tekintetében, a 14 év felettiek már bizonyos keretek között önállóan intézhetik pénzügyeiket. Éppen ezért a legtöbb bank eltérő bankszámlákat kínál a két korcsoport számára.

A 14 éven alattiak számára elérhető választék valamivel kisebb – a legfiatalabbak esetében a Takarékbank (3 éves kortól), a K&H és az Erste (6 éves kortól), valamint a Sberbank és az OTP (nincs alsó korhatár) ajánlatai jöhetnek szóba.

A 14 éven felüliek számára választható kínálat már némileg szélesebb – a K&H és az OTP ifjúsági számláját 18 éves korig ők is igénybe vehetik, akárcsak a Budapest Bank és az Unicredit diákszámláját, az Erste és a Takarékbank pedig külön csomagot kínál ennek a korosztálynak.

Most, hogy már tudod, mit kell szem előtt tartani, nincs is más dolgod, mind belefogni az összehasonlításba, és megkeresni az ideális ajánlatot! Ha pedig megtaláltad a tökéletes bankszámlát, irány a bank ­- ne feledd, hogy 18 év alattiak esetében a törvényes képviselő hozzájárulása is szükséges a számlanyitáshoz!

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!