Skip links

Ezt csináld, ha a hobbi barkácsolás rossz véget ért

Ha az otthonod szépítgetéséről van szó, már csak az anyagiak miatt is megfontolandó a házibarkácsolás. Hab a tortán, hogy ha jól sikerül a mutatvány, lesz mivel büszkélkedni mások előtt.

De vigyázat! Nem kockázatmentes tevékenység!
Fontos, hogy tisztában legyél a leggyakoribb sérülések kezelésével. Ne kerüljön rájuk sor, de készülj azért fel pár percben. Íme, az útmutatónk a leggyakoribb barkácssérülésekre.

Fejsérülés

Ha valaki beüti a fejét, vagy ráesik valami a fejére, legyél te a hős, aki segíteni tud. Először is tájékozódj, milyen tünetei vannak a sérültnek:

 1. Eszméletvesztés vagy öntudatlanság (akkor is, ha ez csak rövid időre következik be)
 2. Fejbőrsérülés
 3. Szédülés/hányinger
 4. Emlékezetkiesés
 5. Fejfájás
 6. Elmezavar

Ha súlyosabb sérülésről van szó, az alábbi tünetek is tapasztalhatod:

 1. Részleges vagy teljes eszméletvesztés, öntudatlanság
 2. Orr-, illetve fülvérzés vagy egyéb váladékozás az orrból, illetve a fülből
 3. Eltérő pupillaméretek

Ha fenti tünetek valamelyikét észleled, akkor:

 1. Ültesd le a sérültet
 2. Keress valami hideget, és helyezd közvetlenül a sérülésre
 3. Ha a sérült vérzik, tegyél nyomókötést a vérzésre
 4. Nézd meg az alábbi sürgősségi értékelést (AVPU), és jegyezd fel a sérült reakcióit. Ha mentőt hívtál, mondd el az eredményeket a mentőtisztnek

Az AVPU-sürgősségi értékelés:

 • A, mint alert, vagyis éber – nyitva van a sérült szeme?
 • V, mint voice, vagyis hang – reagál a kérdéseidre és az utasításaidra?
 • P, mint pain, vagyis fájdalom – ha csukva van a szeme, és nem válaszol a hangodra, a fájdalomra reagál? Csípd meg, és figyeld a sérült reakcióit. 
 • U, mint unresponsive, vagyis nem reagál – hangra, rázásra, csípésre sem reagál egyáltalán?

Ha figyel, és reagál, várj, amíg jobban lesz – a sérülés valószínűleg nem olyan súlyos, de azért kísérd figyelemmel a sérült állapotát. Hívd a mentőket, és mondd el nekik, mi lett az AVPU-sürgősségi értékelés eredménye. Ha az eredmény az, hogy a sérült nem reagál, kövesd az elsősegély.hu tanácsait.

Csonttörés és csontrepedés

Akár nyílt, akár zárt törésről van szó, mindenképp helyezd stabil helyzetbe a törött végtagot. Ha nem mozog, akkor nem lesz rosszabb a törés, és a fájdalom is mérséklődik.

Zárt csonttörésnél, az alábbi tünetek tapasztalja a sérült:

 1. Duzzadtság
 2. Nehéz mozgás
 3. Természetellenes mozgás
 4. Rövidebbnek, kicsavarodottnak vagy görbének tűnő végtag
 5. Recsegő hang vagy érzés
 6. Gyengeség
 7. Sokk

Nyílt csonttörés esetén a törött csont áthatol a bőrön, ezért a nyílt törésekhez komoly odafigyelésre van szükség. Ha nyílt törést látsz, vegyél egy nagy levegőt, és koncentrálj! Fogj meg egy steril ruhát, tekerd be a sebet és rögzítsd a kötést. Ha vérzik, ne ess pánikba, helyezz nyomást a seb köré.

A szükséges feladatok elvégzése után azonnal hívd a mentőket. Amíg a mentőt várod, figyelj a sokk jeleire.Innen megtanulhatod azonosítani és kezelni a tüneteket. Ha a sérült eleinte eszméleténél van, de aztán hirtelen csendben marad, és nem válaszol többet a kérdéseidre, a fenti AVPU-sürgősségi értékelés alapján kövesd az elsősegély.hu tanácsait.

Súlyos vérzés

Ha nem tudsz túl sokat a vérzésről, jobb, ha egy kicsit foglalkozol a témával. A vérveszteség nagyon gyorsan súlyos problémákhoz vezethet, éppen ezért rendkívül fontos, hogy te is nagyon gyorsan reagálj.

Először is moss alaposan kezet, és ha lehet, vegyél fel egy orvosi gumikesztyűtt. Ne úgy akadályozd meg vérveszteséget, hogy közben megfertőzöd a sérültet.

Ha ezzel megvagy, távolíts el minden ruhadarabot a sérülés környékéről – ha szükséges, vágd le a ruhát sérültről.

Jó hírünk van! Ha valamit látsz a sebben, azt egyáltalán nem kell eltávolítanod. Lehet, hogy ez a valami tömíti el a sebet, és előzi meg a vérveszteséget. Hagyd a profikra ezt a műveletet. Helyette inkább helyezz nyomást a seb köré – ne rá – egy tiszta ruha segítségével, és azonnal hívd a mentőket.

Ha a seb tiszta, a nyomást közvetlenül ráhelyezheted. Amíg várakozol a mentőre, rögzíts egy steril gézlapot a sebre. A nyomás akkor megfelelő egy seben – vagy adott esetben a seb körül -, ha lassítja a vérzést, de nem gátolja a vérkeringést. Ha a seb egy végtagon keletkezett, emeld meg a végtagot, és támaszd alá egy stabil tárggyal. Fontos, hogy figyelj az eszméletlenség és a sokk jeleire, és legyél felkészülve a kezelésükre.

Minden más…

Ha olyan sérüléssel állsz szemben, amit útmutatónkban nem fejtettünk ki, az elsősegély.hu-n  további hasznos információkat találsz. “Nem minden hős visel palástot”. 

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!