Gluténérzékenység: mentes élelmiszerek elszámolhatósága
Manapság divatosak a „gluténmentes” verzióban készült ételek, és ennek meg is van az oka. A gluténérzékenység, más néven cöliákia ugyanis egyre több embert érint, ám szerencsére az utóbbi években igencsak megugrott azon élelmiszerek száma, melyekből az erre érzékenyek már nyugodt szívvel válogathatnak. Ihász Katalin dietetikusnak tettük fel a betegséggel kapcsolatos kérdéseinket.
Gluténérzékenység: mit is jelent pontosan?
A gluténérzékenység egy olyan autoimmun betegség, amely genetikai eredetű, és a környezet hatására alakul ki. „Azt jelenti, hogy a gabonákban lévő, glutén nevű fehérje egyik komponense, a gliadin képtelen felszívódni a bélfalon keresztül a bélbe, ez pedig a vékonybél bolyhainak pusztulását eredményezi, illetve együtt jár számos gyomor-bélrendszeren kívüli tünettel, társbetegségekkel is.”
Gyógyítható a gluténérzékenység?
,,Ez az egyetlen olyan autoimmun betegség, amelynek kiváltó okára fényt derített az orvostudomány, ám sajnos
nem gyógyítható, és életünk végéig fenn is áll a probléma.
A megoldás – ha diagnosztizálva lett a betegség – az életünk végéig tartó odafigyelés az étkezésre. Ha nem kezeljük a problémát, az nemcsak megnehezíti a mindennapi életünket, de a kezeletlen gluténérzékenység hosszú távon több más mellett akár daganatos megbetegedéseket is okozhat.”
A megfelelő étkezéssel és odafigyeléssel a betegség tünetmentessé tehető, és teljes értékű életet élhet az, akit cöliákiával diagnosztizáltak.
Mik a gluténérzékenység tünetei?
„A gluténérzékenység alapos vizsgálatokkal mutatható ki – pusztán egy laborvizsgálatból nem lehet egyértelműen megállapítani a meglétét – a szerológia és az endoszkópos vizsgálat is szükségesek hozzá, mert vannak nem egyértelmű esetek is. Emellett, mivel a betegség nem gyógyítható, az élethosszig tartó odafigyelés az egyetlen megoldás rá. A tünetei általában a következők:
- krónikus hasmenés
- puffadás
- étvágytalanság
- fáradtság
- tünetek a bőrön
- társuló betegség lehet az 1-es típusú cukorbetegség
- tápanyaghiány
- fogyás
- gyermekeknél a komoly elmaradás a fejlődésben, a súlynövekedésben.”
Melyek azok az ételek, amiket gluténérzékenyként kerülnöm kell?
„A tiltólistán többnyire a búza, a rozs, az árpa és a zab találhatók meg – ezek okoznak gondot a gluténérzékenyeknél a felszívódás miatt. Ám fontos hangsúlyozni, hogy ha valakinél diagnosztizálva lett a gluténérzékenység, nem csak ezt a négy ételt fontos elkerülnie. Nagyon sok esetben ugyanis a következő ételek is tartalmaznak glutént:
- por alapú levesek
- szószok, mártások
- jégkrémek, fagyik
- sör
- húspácok, fűszerkeverékek.
Amiket viszont a gluténérzékenyek bátran ehetnek, azok a következők:
- köles
- hajdina
- amarant
- quinoa
- rizs
- kukorica
- alternatív lisztek pl: csicseriborsóliszt, hajdinaliszt, mandulaliszt…
Ám nagyon figyelni kell, hogy a fent felsorolt ételek, valamint az összes boltban vásárolt élelmiszer még nyomokban se tartalmazzanak glutént!”
Mi történik, ha nem vagyok gluténérzékeny, mégis „mentesen” étkezem?
„Nem kérdés, egyre divatosabb gluténmentesen étkezni, ám ez a fajta étrend igencsak megterheli a pénztárcánkat, és ha valóban kimutatott az érzékenység, egy életen át kell tartani.
Én nem javaslom, hogy ha valaki teljesen egészséges, akkor gluténmentesen étkezzen mondjuk a fogyókúra miatt – ha ugyanis valaki teljesen egészséges, akkor nem a gluténmentes étkezés a fontos, hanem a tápanyagokban, rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag teljes ételek választása a megfelelő folyadékbevitellel és mozgással kombinálva.” – mondta Katalin.
Gluténmentes étkezés: sokba kerül, pláne hosszú távon
Gluténérzékenység esetén a mentes táplálkozás igen költséges dolog, hiszen jól tudjuk, a „mentes” ételek ára jóval borsosabb, mint a hagyományos ételeké. Így a diéta betartása nem csak nehéz, de meglehetősen költséges is.
Az eletforma.hu adatai szerint a pékárukat nézve különösen szembetűnő az árbeli különbség: míg egy kg klasszikus fehér kenyér legalább 700 Forint körül mozog, egy kg gluténmentes kenyér tízszer annyiba kerül, 5000-7000 Forintba.
De ha csak a sima lisztet nézzük, akkor is hatalmas az árkülönbség: egy kg hagyományos liszt kb 400 Forintba kerül, a gluténmentes viszont legalább 1500 Forint. Az ok egyértelműen a magasabb előállítási költségek miatt van, glutén „kivonása” nehéz feladat, ráadásul csak olyan helyen állítható elő, ahol nem keveredhet gluténtartalmú gabonákkal.
Gluténmentes ételek elszámolhatósága
Fontos szempont viszont, hogy ha rendelkezünk Egészségpénztári tagsággal – különösen akkor, ha diagnosztizált érzékenységről van szó – akkor ez jelentősen megkönnyítheti az életen át tartó odafigyelés, drágább étkezés anyagi részét. A befizetést követően ugyanis az azonnal elszámolható termékek körébe beletartoznak a gluténmentes élelmiszerek is.
A glutén érzékenységről nem kell igazolás orvostól, bármely pénztártag elszámolhatja ezeket a termékeket. Mindössze annyi a teendő, hogy a számlát – a szolgáltatások igénybevételéhez hasonlóan – a pénztár nevére és címére kell kiállítani:
- Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár
- 1066 Budapest, Teréz krt. 42-44.
- Adószám: 18177796-2-4
A számlán szerepeljen a pénztártag neve és tagsági azonosítója is.
Miért éri meg anyagilag az egészségpénztári tagság?
Évente akár 150 000 Ft adókedvezmény vehető igénybe az egészségpénztári tagsággal! Egyéni és munkáltatói tagdíjbefizetésekre, valamint eseti befizetésekre 20% személyi jövedelem adóvisszatérítés járhat, ezen kívül pedig az igénybe vett prevenciós szolgáltatásokra, illetve a legalább 24 hónapra lekötött tagdíjbefizetésekre további 10-10%-os SZJA kedvezmény érvényesíthető, melynek mértéke éves szinten maximum 150 000 Ft. Ez az összeg aztán bármire felhasználható, amire az egészségpénztár lehetőséget ad: akár szűrővizsgálatokra, fogászati ellátásra vagy gyógyszerekre, és még a gluténmentes élelmiszerekre is. További infó az egészségpénztárról