Menü

Pazarlás nélkül: próbáld ki a hulladékmentes főzést!

Becslések szerint világszerte mintegy 1,3 milliárd tonna élelmiszert pazarolunk el évente. Az európai és amerikai fogyasztók átlagosan 95-115 kg ételt dobnak a szemétbe, de hazánkban sem teljesítünk túl jól: Magyarországon évente fejenként átlagosan 65 kg, összesen évi 1,8 millió tonna élelmiszer végzi a kukában. Szerencsére azonban egyre több háztartásban törekednek a pazarlásmentes főzésre. Az alábbiakban te is megismerhetsz néhány hasznos praktikát és trükkös receptet, amelyekkel elejét veheted az ételpazarlásnak, és még pénzt is spórolhatsz.

Pazarlás: Mi a hulladékmentes főzés lényege?

A hulladékmentes főzés pontosan az, aminek hangzik: az ételpazarlás elkerülése a maradékok más fogásokban való felhasználásával. A koncepció azokból az időkből ered, amikor még általában szűkös volt az élelem, és minden egyes hozzávalóból a lehető legtöbbet kellett kihozni. Manapság ugyan a világ szerencsésebb részein már nem áll fenn ez a probléma, a megvásárolt élelmiszerek maximális felhasználása azonban most is fontos a környezetvédelem, valamint az idő- és pénzspórolás szempontjából.

A legnehezebb rész persze kitalálni, hogyan is használjuk fel a megmaradt ételeket. De ne aggódj, ebben is segítünk! Íme néhány ötlet, amelyekből ihletet meríthetsz.

Zöldségek és gyümölcsök felhasználása

Sokszor előfordul, hogy a főzés végeztével megmarad egy-egy fél paprika, vagy hagyma, amelyet beteszünk a hűtőbe, aztán szépen elfeledkezünk róla. Végül aztán tönkremegy, és dobhatjuk a kukába. Elkerülheted ezt, ha az ebédből megmaradt zöldséget felkockázod, vagy vékony szeletekre vágod, és felhasználod egy salátában (a paprika például jól kombinálható egy kis kecskesajttal és dióval), vagy serpenyőben megpirítod, majd sült hús mellé tálalod köretként.

A megmaradt zöldségekből (még a fogyaszthatatlan részekből, például a szárból vagy a héjból is) kiváló alaplevet lehet főzni, amelyet később felhasználhatsz alapanyagként. Gyűjtögesd egy dobozban, vagy zacskóban a fagyasztóban a megmaradt részeket, és ha elég összegyűlt, már rakhatod is fel őket a tűzhelyre rotyogni – akár a maradék csontokkal együtt.

Nyakadon maradt egy kis cukkini-, vagy krumplihéj? Mosd meg alaposan, és süsd ki olajban! Máris kész az isteni zöldségchips! A hamarosan romlásnak induló gyümölcsökből pedig készíts egy-két üveg lekvárt, és kend a másnap reggeli kenyeredre!

Pazarlás ellen: húsok és halak

Az előző napokról megmaradt sültből egyszerűen összedobhatsz egy adag húskrokettet. A töltelékhez készíts besamelmártást, a panírozáshoz pedig darálj le egy kis megmaradt száraz kenyeret, így az sem megy kárba! Ha pedig halból vettél a szükségesnél többet, a maradékból főzz krémes szósszal, apróra vágott halfalatkákkal tálalt halas tésztát a gyerekeknek! Ehhez vágj fel egy kis hagymát, pirítsd meg, majd keverj hozzá tejszínt, vagy joghurtot és egy kis citromlevet. Végül add hozzá a maradék halat, és már el is készült a gyerekbarát pazarlásmentes fogás!

Hogyan éljünk pazarlás nélkül?

A pazarlásmentes főzés egyre népszerűbb, ami nem meglepő, hiszen igazán hasznos és praktikus elv. Ráadásul nem is olyan nehéz átültetni a gyakorlatba, mint azt sokan gondolják. Csupán némi kreativitás kell hozzá!

Környezettudatosság

A pazarlás nélküli főzéssel az élelmiszer-túltermelés problémájára is befolyást gyakorolhatunk. Ha pedig a gyerekeket is megtanítjuk arra, hogy ne pazaroljanak, később ők is tudatosabban és felelősségteljesebben állnak majd a témához. Magyarázd hát el nekik, miért fontos, hogy minden alapanyagot teljes mértékben felhasználjatok, és hogyan védhetitek ezzel a környezetet!

Pénztakarékosság

Ha pazarlásmentesen szeretnél főzni, már bevásárolni is úgy kell elindulnod, hogy pontosan tudod, mit fogsz főzni ahhoz, hogy semmit ne kelljen a kukába dobnod. Ez pedig a felesleges pénzkidobást is segít elkerülni, ami a koronavírus okozta járványhelyzetben különösen jól jön.

Reméljük, hogy a fenti tippek segítségével te is gyorsan a pazarlásmentes főzés szakértőjévé válsz. Ha pedig érdekelnek a Generali Előrelátók Blog korábbi, környezetvédelemmel és fenntarthatósággal kapcsolatos cikkei, ajánljuk figyelmedbe korábbi írásainkat is.

Fenntarthatóság

Utazás: Az utazás egy különösen izgalmas élmény, sajnos azonban a környezetre nézve igen súlyos következményekkel jár. Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük a legjobb utazási tippeket, melyekkel akkor is tehetsz a bolygónkért és a környezetvédelemért, amikor jól megérdemelt pihenésedet töltöd.

Szépségápolás: Ami a bolygónak használ, az sok szempontból neked is jobb. Ez különösen igaz a szépségápolás terén, mivel a kozmetikai termékek általában elképesztő mennyiségű összetevőt tartalmaznak, többrétegnyi csomagolásban kerülnek forgalomba, továbbá használatuk során a pazarlás is rendre megjelenik. Mindez pedig rád és a környezetre is káros. Korábbi írásunkban bemutattuk, hogyan teheted környezetbarátabbá a szépségápolási rutinodat.

Öltözködés: Itt az ideje, hogy mind az új ruhák vásárlásakor, mind pedig a régiek kiselejtezésekor figyelj arra, hogy fenntarthatóbb légy. Ügyelhetsz például arra, hogy ne költekezz, ne pazarolj, és arra is gondod lehet, hogy kidobott ruháid jó helyre kerüljenek. Mindebben Mengyán Eszter, a Holy Duck blog, valamint a Fenntarthatodivat.hu oldal alapítója volt a segítségünkre. Kattints ide a Tudatos és fenntartható ruhatár 7 lépésben című cikkünkért!

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes pénzügyi kisokos — légy te is tudatos!

 

Ingyenes pénzügyi kisokos — légy te is tudatos!