Menü

Vigyázz a késsel! – Így kerüld el a konyhai baleseteket

A konyha az otthonunk szíve, és egyben az egyik legveszélyesebb hely is a házban.  Az éles eszközök, a forró edények és a tökéletes étel elkészítésére való törekvés olykor csúnya balesetekhez vezet.
Az alábbi pár sorban megtudhatod, hogyan előzhetők meg a fájdalmas balesetek, és hogy hogyan készíthetsz ízletes vacsorát sérülések nélkül.

Ne az ujjad aprítsd

Mielőtt úgy dobálnád a kést, mint egy mesterszakács, ismerj meg néhány késhasználatra vonatkozó biztonsági tanácsot: Ha apróra vágsz valamit, mindig tartsd biztos távolságban az ujjad a késtől. Mindig helyezd vissza a kést a tokba, „éles meglepetések” érhetnek ugyanis akkor, amikor a fiókba nyúlsz. Meg aztán lássuk be, hogy sokkal nehezebb paradicsomot kockázni bekötözött kézzel! Legyen tehát a késnek tokja, és tartsd is benne a kést.

Forró helyzetek…

A konyhai eszközök nagyon fel tudnak forrósodni és gőzt is termelnek, mégse fogadjuk el az égési sérüléseket a főzés kötelező mellékhatásaiként. Amikor a sütőt használod, mindig védd a kezed konyharuhával vagy sütőkesztyűvel, még akkor is, ha szerinted nem forró az edény! Ha olajban sütsz, mindig használj valamilyen konyhai szedőlapátot, és lehetőség szerint takard el a szabad bőrfelületeket is a kezeden, nehogy a forró olaj rácsöppenjen. Igaz, hogy több időt vesz majd igénybe a felkészülés, de sokkal kevesebbet a sebek utólagos ellátása.

Töröld fel 

A konyhai sürgés-forgás közepette bármikor kiborulhat egy kis szósz, olaj vagy víz a földre. Innen pedig már csak egy rossz mozdulat, és máris elterülünk a csempén. Előzd meg ezt a helyzetet, és addig is, amíg nincs időd feltörölni rendesen, dobj rá egy konyharuhát vagy papírtörölközőt a kiloccsant folyadékra.  Biztosra mehetsz, ha csúszásgátlós cipőt viselsz a konyhában a profi séfekhez hasonlóan – így soha nem leselkedik majd rád az a veszély, hogy elcsúszol egy fél hagymakarikán.

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes pénzügyi kisokos — légy te is tudatos!

 

Ingyenes pénzügyi kisokos — légy te is tudatos!